Ce este o locuinta unifamiliala ?

Locuinta unifamiliala reprezinta oglinda proprietarului si desavarsirea ei se face conform doleantelor acestuia; este bine stiu insa, de la inceput, ca spatiul vital dezvoltarii umane se imparte, in mare, in doua zone functionale. Cele doua zone in majoritatea cazurilor sunt destul de clar evidentiate si separate, in acelasi timp intimitatea este unul dintre motivele principale pentru care cele doua zone casnice sunt delimitate si separate de cele mai multe ori pe verticala.

Livingul (sufrageria, camera de oaspeti) este spatiul in jurul caruia se concentreaza toate activitatile casnice. Este zona de zi a casei care genereaza spatiul unei locuinte si care desi nu este utilizat zilnic sau in majoritatea timpului (asa cum este dormitorul sau baia, bucataria) livingul este spatiul in care ne primim oaspetii, psatiul cel mai bogat ornat. Asa cum ne spune Heidegger casa  este cea care ocroteste cresterea si ingaduie muritorului sa fie pe pamant,locuind; este deci spatiul vital care adaposteste omul si caruia ii permite sa evolueze. In cadrul casei spatiul central este reprezentat de living,care nu este o inventie a modernitatii ci ne parvine din perioda ancestrala; ca exemplu pot fi chiar picturile rupestre care imbogateau spatiul limitat al omului pesterii.

Asadar livingul este zona cea mai “bogata” din cadrul unei locuinte si reprezinta de regula singurul spatiu permis vizitatorilor,strainilor. Totusi el ramane un spatiu intim, introvertit si doar excesele arhitecturale permit vizionarea totala a livingului dinspre exterior.

Dormitorul este unitatea de baza a zonei de noapte si reprezinta elemental cel mai inchis,introvertit al locuintei umane; este locul vizitat doar in scopuri nocturne,de odihna si relaxare. Din acest motiv localizarea lui in cadrul locuintei este importanta si la fel ca si livingul trebuie gandita cu atentie pozitionarea si relationarea lui cu celelalte zone. Este de evitat situatia “manelistic-constructiva” in care accesul catre living se face prin dormitor iar intrarea in baie se face din bucatarie; din pacate insa aceasta este situatia foarte des intalnita in societatea contemporana, in care oricine are bani si vointa este si doctor si arhitect si inginer.

In concluzie, pentru locuinta unifamiliala (si nu numai) este foarte importanta relationarea spatiilor, alaturarea lor,intelegerea necesitatilor specifice fiecarei familii si materializarea lor prin proiectare.