Designul de interior a fost initial o ramura a arhitecturii, dar care acum se desprinde tot mai mult de domeniul din care face parte, capatand statutul de disciplina de sine statatoare ce presupune imbunatatirea conditiilor de viata prin crearea unui ambient ce imbina atat principii estetice, cat si de ergonomie si antropologie ce cresc functionalitatea si calitatea spatiilor interioare.

In formularea unei decizii de design intervin mai multi factori. Este vorba despre spatiul insusi, cu dimensiunile si constructia lui, cu potentialul si limitele lui. Apoi trebuie luata in considerare destinatia spatiului respectiv, pentru munca sau relaxare, pentru intalnire sau rugaciune, comercial sau de invatamant. Exista o semnificatie a oricarui spatiu, care il investeste cu autoritate, securitate, intelepciune, succes, dandu-i o alura fie senina fie ludica. In afara acestora mai sunt consideratiile practice (accesul, iluminarea, acustica, spatiile de depozitare) si cele de sanatate si de protectia muncii (prevederile pentru persoanele cu nevoi speciale etc.).

Procesul de creare a designului interior urmareste o metodologie sistematica si coordonata, incluzand cercetarea, analiza si integrarea cunostintelor in procesul creativ, prin care nevoile si resursele clientului sunt satisfacute rezultand un spatiu interior care corespunde scopului proiectului.