Masura II.2. – Investitii productive in acvacultura are o alocare totala de aroape 77,5 milioane euro pana in anul 2020, dar, bineinteles, apelul de proiecte care se va deschide in jurul datei de 15 iulie va pune la dispozitie o suma mai mica, ce va fi mentionata atunci.

Schema de finantare, derulata tot in Programul Operational Pescuit (POP), isi propune stimularea acvaculturii durabile din punctul de vedere al mediului eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor, inovatoare, competitive si bazate pe cunoastere.

Cati bani se vor da?
Conform Ghidului solicitantului, in forma aprobata, valoarea totala eligibila nerambursabila a unui singur proiect va fi de maximum 2 milioane de euro. Valoarea eligibila minima a unui proiect va fi de 5.000 de euro.

Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) vor putea beneficia de ajutor nerambursabil de 50% din valoarea proiectului de invetitii, ceea ce inseamna ca trebuie sa puna si ele jumatate din banii pentru investitii.

Firmele mari vor beneficia de fonduri UE de numai 30% din investitie, ceea ce inseamna ca vor trebuie sa contribuie cu 70% din valoare.

Ce investitii vor putea face antreprenorii? Potrivit Ghidului solicitantului, antreprenorii vor putea face:

a) investitii productive in acvacultura;
b) investitii in diversificarea productiei de acvacultura si a speciilor de cultura;
c) investitii in modernizarea unitatilor de acvacultura, inclusiv imbunatatirea conditiilor de lucru si de siguranta a lucratorilor din domeniul acvaculturii;
d) investitii in imbunatatirea si modernizarea referitoare la sanatatea si bunastarea animalelor, inclusiv achizitionarea de echipamente in scopul de a proteja fermele impotriva animalelor salbatice de prada;
f) investitiile care vizeaza sporirea calitatii sau a valorii produselor de acvacultura;
g) investitii in refacerea iazurilor sau a lagunelor existente utilizate pentru acvacultura prin indepartarea malului sau investitiile menite sa previna depunerea malului;
h) investitii in diversificarea veniturilor obtinute de intreprinderile din domeniul acvaculturii prin dezvoltarea unor activitati complementare. Aici se acorda sprijin pentru activitatile complementare legate de activitatea de acvacultura, cum ar fi restaurantele pescaresti sau turismul orientat spre pescuit.