Incubatoarele vor putea fi amenajate inclusiv în clădiri dezafectate, pentru care se vor putea primi finanțări europene între 200.000 euro și 7 milioane euro, în cadrul Programului Operațional Regional (POR).

În aceasta linie de finanțare se vor acorda bani europeni pentru înființarea sau extinderea unor incubatoare de afaceri – acele spatii în care sunt găzduite și dezvoltate afaceri ale unor microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii care au pana în 3 ani vechime.

Banii vor putea finanța investiții în incubatoare de afaceri în toata tara, cu excepția regiunii București-Ilfov și a zonei Deltei Dunării.

Primăriile, universitățile, camerele de comerț și firmele private de toate dimensiunile, inclusiv microîntreprinderile, își vor putea face sau extinde incubatoare de afaceri cu banii de la UE, în care sa ajute antreprenorii sa-si deschidă la rândul lor mici firme.
Așa cum arata acum propunerea de ghid al solicitantului, incubatoarele de afaceri vor putea investi banii în construirea, extinderea sau amenajarea clădirilor sale, în care va găzdui micile afaceri care vor fi incubate acolo. Banii vor fi folosiți și pentru instalații de utilități, instalații pentru economie de energie etc.

De asemenea, vor putea fi achiziționate piese de mobilier, calculatoare, echipamente tehnologice, birotica, utilaje care vor putea fi folosite și de micile firme care vor fi găzduite și îndrumate în cadrul incubatorului.

În plus, din ajutorul de stat vor putea fi cumpărate și active necorporale: brevete, licențe, programe informatice, mărci comerciale. Foarte important, din acești bani incubatorul va putea face și site-uri și magazine online pe care sa le folosească și micile afaceri care vor fi incubate. Atenție, însă: micile afaceri incubate nu vor putea face comerț ca activitate principala, dar își vor putea vinde și prezenta pe “e-shop” propriile produse.

Componenta de ajutor de minimi a finanțării va putea acoperi diverse servicii pe care incubatorul le va oferi pentru start-upurilor:

  • servicii de contabilitate, juridice, financiare.
  • servicii de marketing, mentorat, coaching.
  • servicii suport de afaceri și capital: consilierea manageriala și cooperarea companiilor rezidente, planificarea afacerii, accesul la formare profesionala, cumpărarea colectiva de servicii și produse, studii de piața, vânzări, marketing, consultanta pentru export, piețe, parteneri, asistenta IT, e-business, consultanta în obținere de finanțare.
  • Networking.
  • Stabilirea strategiei de părăsire a incubatorului.
  • Alte servicii necesare.