Daca in cadrul PNDR 2007-2013, investitiile in activitati turistice se regaseau in cadrul Masurii 313 – Incurajarea activitatilor turistice, incepand cu acest an sunt propuse doua masuri in care aceste activitati sunt considerate eligibile, respectiv 6.2 Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale si 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole. Aceste doua masuri ofera, insumat, fonduri de 250 de milioane de euro.

Microintreprinderile si intreprinderile mici din spatiul rural, existente sau abia infiintate, pot sa beneficieze de o finantare europeana de pana la 200.000 de euro pentru constructia unei pensiuni in mediul rural.

Ceea ce este o noutate fata de perioada anterioara, o reprezinta ponderea pana la care investitia este decontata de catre APDRP. Daca pana in 2013 infiintarea unei pensiuni la tara era decontata fie cu 50% (in cazul pensiunilor turistice), fie cu 85% (in cazul pensiunilor agro-turistice), pentru perioada 2014 – 2020, activitatile turistice se vor deconta astfel:

  • activitatile turistice se finanteaza in cadrul sub-masurii 6.4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, fiind prevazut un ajutor financiar nerambursabil de pana la 90%, dar nu mai mult de 200.000 euro.
  • activitatile agro-turistice se finanteaza in cadrul masurii 6.2. Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale.In acest caz, ajutorul prevazut este cuprins intre 10.000 si 70.000 de euro, sumele fiind in intregime nerambursabile.

Sunt eligibile urmatoarele tipuri de cheltuieli:

  • Constructia, extinderea si / sau modernizarea si dotarea cladirilor;
  • Achizitionarea inclusiv in leasing de noi utilaje, instalatii si echipamente, costuri de instalare;
  • Costurile de consultanta, precum onorariile pentru arhitecti, ingineri si alte tipuri de consultanti, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, inclusiv documentatii tehnico-economice;
  • Investitii intangibile: achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci;

O pensiune turistica nu poate avea mai mult de 15 camere, iar terenul pe care este amplasata trebuie sa aiba cel putin 1.000 de metri patrati. In ceea ce priveste nivelul de confort oferit turistilor, va trebui sa facem diferenta intre activitatile turistice si cele agro-turistice: o pensiune turistica va trebui sa respecte un minim de 3 margarete, in timp ce o pensiune agro-turistica poate avea chiar si o margareta.

Daca doriti mai multe informatii sau sunteti interesati de un astfel de proiect nu ezitati sa ne contactati.