Ministerul Finanţelor a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis, derulată la 28 august şi reclamată de mai mulţi înreprinzători, să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

Ministrul Maria Grapini spune că, potrivit modificărilor, înscrierea va dura zece zile şi vor fi acordate punctaje fiecărui proiect în funcţie de anumite criterii şi nu va mai funcţiona criteriul primul venit, primul servit, ca la sesiunea de înregistrare online a IMM-urilor de la sfârşitul lunii august, care a dus la blocarea site-ului, aceasta fiind anulată ulterior.

Ministrul a menţionat că o primă modificare se referă la plafonul maxim care va scădea de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, decizia fiind luată în urma consultării cu patronatele pentru ca sumele să ajungă la cât mai multe firme.

De asemenea, a fost scoasă obligativitatea ca firmele să păstreze un anumit număr de locuri de muncă, în schimb IMM-urile urmând să primească un punctaj mai mare în funcţie de numărul celor pe care îi angajează.

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a explicat că cel mai mare punctaj  este de 100 de puncte, dar că punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.

“Totalul care se poate face este de 100 de puncte, dar punctajul minim pentru aprobare este de 60 de puncte. Atunci lăsăm liber zece zile să se înscrie toată lumea, facem o ierarhizare în funcţie de puncte, iar dacă până la 60 de puncte sunt mai mulţi decât avem noi fonduri, le păstrăm în banca de date şi luptăm să suplimentăm în anul următor banii şi rămân valabile proiectele depuse”, a spus Grapini.

Ea a explicat că apoi, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordanţe după ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriile mai sus menţionate.

Singurul lucru care nu a fost, deocamdată, stabilit este dacă aceste dosare vor fi depuse la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri.

Bugetul alocat pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, va fi de 500 milioane lei (125 milioane euro).

Sursa: Mediafax