14 miliarde de euro disponibili in cadrul viitorului program european Erasmus+, ce  isi propune sa sprijine peste 5 milioane de tineri cu varste cuprinse intre 13 si 30 de ani prin finantarea mobilitatilor in scopuri educationale, pentru dobandirea abilitatilor si aptitudinilor profesionale sau pentru activitati de voluntariat desfasurate in alta tara decat cea de origine

 

Noul program, prevazut pentru perioada 2014 – 2020, are o valoare totala de 14 miliarde de euro si a fost aprobat, ieri, de Comisia pentru Cultura si Educatie din cadrul Parlamentului European, se arata intr-un comunicat oficial al institutiei.

Acesta va grupa actualele programe din domeniul educatiei, formarii profesionale si tineretului – Comenius, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci, Grundvig si Youth in Action – numele acestora urmand a fi pastrate, fiind deja binecunoscute de public.

Sportul, o noua prioritate pentru programele europene

Erasmus+ va introduce pentru prima data sportul printre prioritatile programelor europene, putand fi finantate mobilitati ale tinerilor si voluntarilor din acest domeniu pentru activitati ce vizeaza, in primul rand, combaterea violentei, discriminarii si a dopajului. De asemenea, evenimentele sportive non-profit ce includ mai multe state vor putea fi finantate prin noul program.

Imprumuturile pentru studii vor fi adaptate nevoilor reale ale studentilor

In viitor, in cadrul programului vor fi finantate burse pentru studentii din afara invatamantului non-universitar si vor fi asigurate platile imprumuturilor acordate masteranzilor. Prin Erasmus+, Uniunea Europeana va garanta imprumuturi de pana la 12,000 euro/an sau 18,000 euro/doi ani pentru studentii care doresc sa urmeze un program de masterat intr-o alta tara.

Noul sistem nu va inlocui sistemele de imprumuturi si granturi existente la nivel national, au tinut sa precizeze reprezentantii Parlamentului European. Textul noului program spune ca imprumuturile trebuie sa reflecte costurile reale de trai din tara gazda, iar statele membre ar trebui sa-i scuteasca pe studenti de la plata oricarei taxe. In acelasi timp, unificarea managementului programelor ar ajuta la accelerarea platilor catre beneficiari, mai sustin acestia.

Daca va fi aprobat de Parlamentul European, in cadrul Sesiunii Plenare programata pentru luna aceasta si ulterior de Consiliul European, Erasmus+ va fi implementat incepand cu 1 ianuarie 2014.

Sursa: Parlamentul European